ajsija
Vreme zrenja
Sorta | Jun | Jul | Avgust | Septembar | ||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Nju Džersi 19 | ||||||||||||||||||||||||
Ananas | ||||||||||||||||||||||||
Madjarska najbolja | ||||||||||||||||||||||||
Novosadska rodna | ||||||||||||||||||||||||
Kečkemečka ruža |
-
azmak sadnje
- 5m x 3m
Plodovi kajsije su cenjeno sveže voće ili se preradjuju i prodaju kao sušene, dok se u Srbiji najviše koriste za proizvodnju sokova, džemova, kompota i vrhunske rakije. Sem za potrebe ishrane, kajsija se koristi kao dekorativna vrsta, a njeno drvo je visokih mehaničkih i dekorativnih kvaliteta. Sem ploda, i seme kajsije se koristi u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamena za seme badema. Od ovog semena se spravlja italijanski liker Amareto, kao i amareti biskviti. Ulje iz semena kajsije se ponegde upotrebljava kao jestivo ulje.